fredag 10 augusti 2012

rättvisa? Nej tack?

12,9 miljoner.
Det är mycket pengar.
Tänk om bara några få personer skulle få dela på dem, säg sju stycken.
Det blir en del för var och en. Mer än vad semesterkassan idag består av för de flesta av oss.

Och detta gäller bara i år!
Nästa år kommer mer pengar.

Detta är kostnaden för statens generaldirektörer som inte längre gör sitt jobb. De har "sparkats" från sina uppdrag p g a att de inte gjorde vad de skulle, men då de har kvar kontrakteringstid, så får de behålla lönen. De gör visst också viss nytta under den här tiden. Men de gör i varje fall inte sitt jobb, som de en gång erbjöds och anställdes för.

Tänk om detta gällde en "vanlig" arbetande människa? En kassörska, sjuksköterska, reparatör, präst, asfaltsläggare, lärare, vaktmästare, ingenjör o s v. Det spelar ingen roll hur man använder andras pengar eller om man struntar i om jobbet blir gjort eller inte. Lönen behåller man ändå, och anställningen under några år.
Svårt att tänka sig.

Den som får en månadslön runt 100 000 kr o uppåt - borde det inte ingå i den summan att antingen gör personen en fruktansvärt mycket bättre jobb än en "vanlig" anställd, eller så misslyckas man och avskiljs från sitt uppdrag? Jag är nog naiv som tror att det borde vara så. Naiv som tycker att det borde finnas lite mer rättvisa. Lite mer åt det hållet, för visst förstår jag att det behövs en lönespridning, för att vi människor är funtade så, men med en högre lön måste också förväntas ett högre ansvar.

Fast å andra sidan - ett exempel: fortfarande köper många människor kaffe som inte är rättvisemärkt.
Det kan bara betyda en sak - rättvisa är inte viktigt i vårt samhälle idag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar