torsdag 7 februari 2013

tillbudsrapport

Ibland händer det som inte skulle hänt: någon skadar sig, på in eller utsidan. Ja, det händer lite då och då, faktiskt.
Men ibland går det inte så illa, även om vi såg risken.

I arbetslivet skriver vi en tillbudsrapport. Något kunde gått illa, men det gick bra. Nästa gång ska helst inte ens risken finnas eller åtminstone ska risken upptäckas i förväg.

Tänk om det fanns tillbudsrapporter för livet som helhet? För vardagen, inte nödvändigtvis som utgick från risken för skär- eller brännskador i köket hemma eller hög stressfaktor i rusningstrafiken. Utan mer... vad vi utsätter oss för när vi lever över huvud taget.

Många av oss klarar oss bra genom livet. Bra betyder good enough. Det betyder inte perfekt.
Ytterst få saker i livet är perfekta. I alla fall om det betyder något avsevärt bättre än good enough ( d v s tillräckligt bra på svenska).

Men vissa personer råkar ut för händelser som sätter djupa spår. Några får svårigheter att hantera livets vardagar, med oro, rädslor, känslor av mindervärde och utsatthet. Där skulle man behövt ha en tillbudsvarning som kanske i några fall kunde sett riskerna och undvikit skadorna. Fast det är lätt att vara efterklok.
Istället är det nog bättre att satsa på förebyggande åtgärder: lära ut grunderna för människovärde till alla, enkla grunder för ekonomi, vänja alla vid att ta emot och visa omsorg om varandra, och vägra acceptera övergrepp.

Hela livet skulle kunna vara en tillbudsrapport. Men istället - vi kan hjälpa varandra att se de goda möjligheterna, så att fler får möjligheter att hantera de skador vi får detl av alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar