tisdag 8 april 2014

Stenåldersmannens återkomst i samhället

Några år efter en trends uppgång, kan man ofta märka av avarterna och de negativa bieffekter dessa förde med sig. De går ju inte att se under tiden, och de som oroar sig över förmodade besvär, tystas bara ner som mörkermän eller bakåtsträvare. 

Helt klart måste dagens bekymmer härröra sig från en trend som dök upp för några år sen och sedan visserligen tonades ner något, men fortfarande finns kvar i de vardagliga rutinerna.
Det jag talar om är - stenåldersdieten.

Att äta som man gjorde på stenåldern för att kroppen skulle må bättre - ja, det var lösningen på många problem trodde man. Och  - se hur det blev istället!! 

Stenåldersmannen har åter gjort entré i vårt samhälle. Inte bara maten, d v s mycket kött, möjligen en grönsak om man stöter på den, rotfrukter o så, utan även en mängd sociala beteenden kan vi nu konstatera. 
Visserligen påträffas dessa enbart vid särskilda tillfällen och det är väl tur, men de är ändå påtagliga och ibland skakar vårt samhälle. 

Stenåldersmännen lämnar hemmet (och i förekommande fall sin kvinna där) för att ge sig ut på jakt. Vi ser att det är den tid under epoken, då man upptäckt fördelen med att jaga i flock. Alltså samlas många män för att uträtta vad de ser som nödvändigt som ett gemensamt projekt.
De morskar upp varandra och när de ger sig iväg kan man höra en och annan oartikulerad ... ja, "sång", kanske inte är rätt begrepp, men nånting ditåt i alla fall. Detta var vanligt förekommande under den sena stenåldern, då man var noga varifrån man kom och till vilken grupp man hörde till. Detta är också oerhört väsentligt idag.

Tydligt för epoken är också att de kommer från en tid före vi hade medel för att byta till oss varor, då dessa män i flock ofta kan gå in i en affär och plocka åt sig vad de önskar, ofta något att dricka eller äta, utan att betala för sig. 
De kan sedan drabba samman med andra liknande flockar, om de inte hålls isär, vilket vi lägger enorma ekonomiska resurser på i samhället idag. Och det är ju bra att vi sponsrar historiska skeenden som dessa och inte bara lägger resurser på skola, vård o omsorg, och sånt som ändå bara skall finnas, liksom. 

Till sist, vi får inte glömma glädjen över att man lyckats tämja elden på stenåldern och även detta grepp har stenåldersmännens återkomst tagit upp på sin agenda. När man samlas så tänder man eldar, och ibland försöker man faktiskt störa motsatta flockar som träffas på samma ställen med dessa eldar.

Allt detta bara för att vi försökte prova med en för länge sedan glömd diet.
Nej, säger jag, experimentera inte med dagens mat. Det kan få ödesdigra konsekvenser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar