måndag 10 juni 2013

Breivik kunde stoppats! Om gåtan vad som gör det omöjliga omöjligt.

Det är ju en ganska tragisk nyhet - att Bering Breivik kunde stoppats att utför a sina dåd, åtminstone massakern på Utöya. Vilket också forskaren Wilhelm (vad-han-nu-hette-i-efternamn?) tyckte sig se ( från TV4 Nyheterna ikväll kl 22.00)

Poängen är, att man är mindre förberedd för det man ser, när man förväntar sig att det man ska se se ut på ett särskilt sätt... men i själva verket ser helt annorlunda ut.
Även den som är oförberedd är bättre förberedd, än den som är "fel" förberedd.

Jag tycker detta är intressant. hur har det blivit så och hur påverkar det vår vardag?
Vi är så logiskt orienterade, eller snarare, så bundna vid sannolikhet-tänkande, att det omöjliga blir fullständigt omöjligt. Inte p g a att det, i sin essens, är omöjligt, utan för att det oavsett om det finns eller inte, ses som omöjligt.
Om det då plötsligt uppkommer, tolkas det som något annat eftersom man redan på förväg "vet" att det är omöjligt.

Detta i sig går rakt emot vetenskapens grundpelare. Empirin, att se, att upptäcka, att erfara vad, hur, varför något är, är grunden. Fast här väljer man att bortse från det uppenbara, just för att det redan från början verkar osannolikt.

Det är tragiskt att vetenskapligt tänkande har lett oss in i denna blindgång. Det som verkar lovande, som öppnar enorma möjligheter att förstå vår värld, det leder oss in i mörkret igen.

Kanske är det Guds fel! Kanske beror detta på Guds tvivelaktiga påstående att existera. Lite nonchalant dessutom då Gud inte låter anpassa sig till deduktion och sannolikhetslära, eller t ex till ateister som säger att Gud inte finns. Om Gud haft vänligheten att inte existera just därför att man säger att Guds existens inte är realistisk, så hade detta sätt att se på världen (och Breivik) förmodligen inte existerat!

Det är som att Gud inte bryr sig - han existerar ändå, oavsett vår mänskliga sannolikhetsprincip. Och inte bara Gud existerar. Även vita, Norge-födda terrorister existerar i Norge. Kanske också motsvarande i Sverige?

- Nae..., tror inte det, säger nån expert. Det är inte sannolikt. Och inte att Gud finns heller...

Det är inte någon vetenskaps fel att människor lever med slutna ögon. Inte Guds heller. Men båda har verkligen ett uppdrag i att öppna ögon och sinnen hos människor.
Och nyfikenheten är ännu inte utdöd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar