söndag 20 oktober 2013

Ny ärkebiskop


Så har vi, i och med en ny era, historiskt fått ett ny ärkebiskop. Att det var en kvinna är ju i sig inte särskilt värt att påpeka då vi har biskopar av båda könen. Men just att det är en kvinna är speciellt, då det inte på långa vägar är självklart inom kristenheten och för vår del är Antje Jackelen den första.
Men vi är ju inte ensamma. Vårt grannland Norge har redan en ärkebiskop som är kvinna och det finns fler inom de lutherska kyrkorna.

Antje har valts med majoritet av rösterna, och jag har hört några tycka att det är tveksamt, främst utifrån hennes brister i föreläsningsteknik. I alla fall för dem som somnade.
Men nu är det ju inte föreläsarämbetet hon är vald till. Andra har sagt att hon är väl lämpad att bli vår nya ärkebiskop. Att hon ägnar personen hon möter stort intresse och att hon är genomreflekterad. Fast hon har, liksom andra, fått kritik för sina ibland otydliga svar.

Inte många kommentarer har denna gång hörts angående att hon är kvinna. Men det var hon å andra sidan redan när hon vigdes till biskop för Lunds stift, så där är ju inget nytt.

Kommer hon synas mer i media, kommer hon att sätta stor prägel på Svenska kyrkan jämfört med tidigare ÄB:ar? Det återstår att se.
Men på ett sätt har hon ju redan påverkat och det är ju intressant i sig. (fortsättning följer)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar