fredag 9 januari 2015

Terrorns andrahandsoffer. Och tredjehands!

De senaste dagarnas händelser i Paris har skakat om Europa.
Visst har vi nu börjat vänja oss vid att terrordåd förekommer. Denna gång var det Frankrikes tur. Som jag förstod kom det inte oväntat och terrorhot är ändå ganska vanliga där.

Jihadister kallas de, de som ser som sin uppgift att strida det heliga kriget, för Allahs och profetens skull. Utöver det självklara att dessa inte är kompatibla i nuets globala värld, vilket rapporteras från våra medier, har jag en fundering som jag inte kan släppa.

De primära offren för terroristerna är naturligtvis de som dödas och skadas av dessa.
I andra hand är det vi som alla lever i "västvärlden", som har sin bas i den kristna värdegrunden, samt värdenihilismen/den torra vetenskapen som trosobjekt, snarare än andra religioner.
Vår hopp om att få leva i en trygg värld som vi litar på  raseras bit för bit vid de terrorbrott som genomförs.

Men i tredje hand drabbar jihadisternas verksamhet muslimerna. Islam i sig framstår i sin förvrängda form, om nu jihadisterna har något alls med religion att göra, som motsatsen till fred och frid. Det goda som finns inom islam får helt stå tillbaka till förmån för våld och nyansavsaknad som ideal.
Därför är jihadisterna ett stort hot mot alla dessa troende muslimer som lever sina vardagliga liv och som värderar såväl livet som guden och dennes profet.

Därför bör just det predikas i moskéer runt om i världen att ta upp diskussioner med och mot jihadisterna, just för att islam också fortsättningsvis ska kunna vara en del av den värld vi lever i. Vi har ingen annan att ställa sig utanför i.
Tyvärr verkar detta förutsättas hos de militanta islamisterna och det är bara att beklaga. Från alla håll.

Därför, ni muslimska bröder och systrar, kämpa mot de som förvränger upplevelsen av er religion, som driver på vanföreställningen att profetens mål är våld och död mot alla oliktänkande.
Om en gud skall vara Gud, så finns det också gudomliga drag i dess väsen.
Men låt då världen inte se dessa drag ersättas av jihadistgruppledarnas egna egoistiska mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar