söndag 7 juni 2015

tankar om dop

I morse hände det igen!
Tänkte du på det?
Kanske inte. Kanske du inte la märke till det, utan…, det bara kom.
Tänker du ibland på ...att livet bara kommer, utan att du märker det?

Det var just det som hände – du vaknade till en ny dag i ditt liv. Visst, det sker varje dag, och,  samtidigt så är det ett under som sker i ditt liv.

Varje dag som du får i ditt liv är en ny början. Igår är borta för alltid, men istället får du en ny dag. Du får en ny chans.
Och det kan vara en ny chans till att göra det du ville men som inte blev av, en ny chans att utvecklas, att få lära dig det, som du behöver,
Och en ny chans att dela med dig av det som du har fått: För någon annans skull, för världens skull – för att göra den bättre, För din egen skull.

Vissa dagar ger oss ännu större möjligheter till en nystart. Som när Nikodemus söker upp Jesus. Nikodemus är representanten för judarnas Råd, han står för makten, kunskapen och traditionen i det judiska samhället.
Han kommer till Jesus för att rådet har anat att något nytt är på gång och han är nyfiken:
Vad är det som händer – vem är det som kommit hit, och hur ska vi ställa oss till det?
-          Så Jesus, vi vet att du kommer från Gud men.. VEM ÄR DU?
-          Bara den som är född på nytt kan veta det.

Men Nikodemus får fler nya tankar än han är beredd på. Här är ett väldigt ovanligt exempel på när Jesus INTE talar samma språk som den han möter.
Men kanske är det för att han möter makten personifierad? Och därför ställer högre krav på det judiska folkets makthavare.

Nikodemus fattar inte:
 -Va menar han? Han vänder på det mest grundläggande om livet.
Men Nikodemus är inte särskilt dum eller trög. Det är först nu de senaste åren som vi åter, efter några århundraden, börjar fatta att vetenskap och tro inte är motsatser till varandra i fråga om sanningen. Precis som Nikodemus är det många som fortfarande tror att livet och verkligheten bara kan vara på ett sätt.

Världen är stor. Livet är ännu större, och det vi kallar sanning kan ingen enskild människa rå på. Vi får bara spillror. Gud är större, som Johannes skriver i sitt första brev och han skriver, för att trösta oss: ”vi är sanningens barn”!  
Vi är födda ur sanningen och uppfödda av sanningen. Vi har sanningen inom räckhåll, men kommer aldrig att äga den!
Men detta är enbart tack vare att vi har fötts på nytt!

Men, vad är då lösningen på gåtan Nikodemus inte förstod?
Ja, svaret är enkelt. Vårt dop.
Vårt dop är handlingen, ingången och tecknet för att vi ska bli födda på nytt.
Vi föds till ett nytt liv i Kristus, vi får en parallell livslinje av vår skapare, så att vi har två liv samtidigt. Båda linjer har en början, men bara en har ett slut.

Den linjen börjar vid vårt egen dopögonblick, då vatten öses över oss och där Guds heliga Ande kommer till oss,  in i vårt väsen. Genom dopet får vi Guds löfte sagt till oss, vi får dela den vinst som Jesus fick genom det han gjorde: döden på korset och uppståndelsen från döden.
Genom dopet kommer evigheten in i våra liv samtidigt som djävulen åker ut med full fart.
Vi döps in i Jesus död och då tar vi också farväl av detta livets begränsningar. Framöver är livet gränslöst. Det är som att komma fram till gränsen, gå igenom tullen och sedan komma ut i Guds rike.

Vi alla har en gräns att passera. Varje människa har en utmaning i att ta sig igenom den.
Dopet är den gränsen. Vi döps med vatten och helig Ande – vi föds på nytt. Vi får en ny chans i livet och detta är ett underverk i våra liv. Dopet sker på gränsen mellan vårt gamla liv och Guds rike.

Dopet är gränsen mellan syndens och det ondas makt över oss
Och
Guds rikes gränslösa nåd, förlåtelse och evigt liv i salighet.
I dopet får vi allt vi behöver för detta. MEN, vi måste själva ta steget från gränslinjen för att komma ut i Guds rike som ligger oändligt för våra fötter. Vi kan stå kvar på gränsen och inte veta, vi kan tvivla, vi kan välja att strunta i allt det goda vi har fått.
Men Gud vill att vi tar steget ut, att gå på Guds Ord och löften och gå vidare på dem ut i Guds rike. Varje steg är ett steg i tro och ett steg ut i Guds evighet.

Vi är då födda på nytt, Vi har Guds heliga Ande i oss, vi använder oss att alla de gåvor Gud gett till världen genom oss.

Döden har ingen makt över oss längre på samma sätt som Jesus Kristus inte kunde dö igen, efter att han gjort det en gång.
Liksom Jesus lever vi för Gud, och varje steg ut i Guds rike är ett tecken på det.

Under sker ständigt i våra liv. Varje morgon är en ny chans att leva och att ta vara på de gåvor som gavs oss i dopet – det tillfälle då vi föddes på nytt. Det ska vi leva av, det ska vi leva i och det ska vi leva ut.

 

 

Vi ska leva i vårt dop och välja vårt dop varje dag. Vi ska ta ett steg ut i Guds rike varje dag, för det är att leva i dopet och välja livet, istället för motsatsen.
Lita på att Guds Ande är med oss, varje ny dag.

Detta är fantastiskt, men så kommer det också från Gud. Och det sker i ditt liv. Gå därför i tro på Gud själv och på Guds löfte.
Vägen har inget slut och ingen gräns, allt är öppet för dig, som är född på nytt. Lev, och njut av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar