måndag 14 januari 2013

självblinda

Återigen uppmärksammas en gruppvåldtäkt i Indien.
Det verkar som att såväl indier som världen har fått upp ögonen för hur kvinnor behandlas och värderas i Indien. Och det är bra.
Det kommer också reaktioner från många olika håll, och det påstås att det handlar om ett samhälle med medeltida värderingar, där religion och traditioner, inte minst kastsystemet, också idag tillmäts stor betydelse.

Naturligtvis reagerar jag på att det skulle vara särskilt medeltida att religion spelar en stor roll. Men när jag funderar tänker jag att det som menas kan vara ett medeltida sätt att anamma religion på.

I Indien är många kvinnor dubbelt utsatta. Män ser ner på dem för att de är kvinnor. T ex ska en kvinna inte kunna cykla. Den man som låter sin kvinna cykla är själv en "kärring". Och det kan man ju inte va´!
Nej alltså cyklar inte kvinnor som hör ihop med män som är måna om sitt anseende.

Men om kvinnorna tillhör en kast av lägre rang - ja då kan ju en man från högre kast se ner på henne än mer.
Värst är det förstås för de kastlösa kvinnorna. Det har ju inget värde - De är ju kastlösa. Att de sedan är kvinnor... ja, det blir det ju inte bättre av.

Inte undra på att det finns en attraktiv religion som uppfattas som revolutionär och därför förbjuden att missionera.

Här i Sverige, vilket även jag skrev om, uppmärksammas dessa gruppvåldtäkter också. Vi tycker att det är avskyvärt (sant) och tar avstånd både från handlingarna och från de värderingar som präglar både männen och samhället (alldeles riktigt). Kanske det ändå har med att göra att de är lite "medeltida", att de lägger alldeles för stor vikt på traditioner, och att religionen fortfarande inte är förpassad bort från det allmänna medvetandet. Som här hos oss. Jul=julklappar och massa mat, påsk= godis o en massa mat, Kristi himmelsfärd = sjösätta båten/första långhelgen i stugan-helgen o s v.

Jag läser Borås Tidning som Du kanske vet. De skriver om den nya gruppvåldtäkten både på första sidan och under internationella nyheter. Tre sidor före de senare står en notis från Stockholm, Sverige. En gruppvåldtäkt har ägt rum, där fem män överföll och förgrep sig på en 20-årig tjej på en hållplats.

Medeltida traditioner här i Sverige? Spelar religionen för stor roll?

Tänk så lätt det är att sätta en stämpel på problemen i ett annat land, trots att samma sak händer här!! Om vi skulle tillåtas ge mer plats för religion skulle människor i Sverige också kunna hitta en grund för våra demokratiska ideal, och erbjuda ett sätt att förstå varför vi ska respektera en annan människa.

I vårt fall kan vi knappast skylla på religionen, snarare bristen på den. Men oavsett är det viktiga för oss inte att ondgöra sig över indierna. Vi behöver ta våra egna problem på allvar. De finns tyvärr här också, och det är dags att göra något åt dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar