tisdag 29 juli 2014

självmord och statistik

Just nu uppmärksammas att antalet självmord ökar i Sverige, främst hos unga vuxna. Statistiken visar att det inte längre går neråt utan har vänt. Det är väldigt beklagligt och sorgligt.

Visst finns det fler anledningar som styr detta.
Att mängden valmöjligheter stressar oss är naturligt och det gäller än mer den som är ung och tar de första stegen i sitt eget oberoende liv. Vad av allt ska man välja?

Vi har även det väldigt gott materiellt sett och det tror jag också bidrar på flera sätt.
Det leder till att vi i vår prylstress bortprioriterar våra relationer. Se hur lönerna fördelas: teknik ligger långt före omvårdnad och det visar faktiskt vad som prioriteras i vårt Sverige.
Vi ska hålla oss uppdaterade tekniskt sett så gott det går. Samtidigt överöses vi med information vars mängd är svår att hantera: reklam, då det finns en massa erbjudanden och "måsten", sociala mediers ständiga uppdateringar och information om allt möjligt som vi faktiskt inte berörs av. Sånt tar tid. Från annat.

Vi kan ibland invaggas i tron att vi har möjlighet att få tillgång till det mesta genom att det är så enkelt att ta lån, om vi saknar pengar. Det är en blindhet och vuxenvärldens svek mot unga att inte ekonomi är ett ämne på högstadiet. Än. Och ingen njuter av att ens ekonomi är en katastrof.

Det leder över till just frånvaron av såväl val- som materiella möjligheter. Allt det där vi trodde vi kunde välja, allt det vi trodde vi kunde få, kan bli en starkt avsaknad, som vi kan fastna i. Den omöjliga målen och den materiella avsaknaden blir det som vi identifierar oss med.

Fast vi har ju också kraven på att vara duktiga i skolan, trots att vi erbjuds mindre hjälp frän lärarna, att vi ska vara duktiga på sport och musik, att vi ska se bra ut o s v. Att vara framgångsrik och lyckad, ja när ska vi komma ifrån det som norm? När vi gör det kommer vi också att må bättre!

För egen del är jag tacksam, glad och stol över att både privat och arbetsmässigt tillhöra en organisation som är värdekonservativ och agerar som en omistlig del för vårt samhälles välmående. Svenska kyrkan har fortfarande en enorm värdemässig påverkan, även om den begränsas mer och mer. Men vi har vissa nycklar till att få människor att må bra, därför att vårt budskap är att vi alla har ansvar för oss själv och varandra, och att vi är älskade och att vi blir förlåtna när vi begår de misstag och synder som vi alla begår. De försvinner inte för att vi försöker gömma undan dem från Facebook. Då bär vi dem inom oss istället.

Fast det finns alternativ till det.
Men ett minskat inflytande från kyrkan är en bidragande orsak till att prioriteringar förskjuts från det värdemässiga till ett fantiserat bättre alternativ av värdeneutralitet. Och fortsätter vi spelar det väl ingen roll om det blir än fler självmord?
Jo, det finns fortfarande värden i vårt samhälle och det är allas vår uppgift, på olika sätt att kämpa för dem, för allas välmående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar