onsdag 8 januari 2014

Detta gör kyrkan för tiggarna - BT debatt

Detta gör kyrkan för tiggarna

Svar på insändare/debattinlägg i BT idag
Signaturen ”Leva som man lär” tycker att kyrkorna ”kunde ha gjort betydligt mer för romerna i Borås”. Mer kan man alltid göra, men jag anar att skribenten helt saknar kunskap om vad vi faktiskt gör.
Jag hade önskat att du tagit kontakt med oss för att få svar på dina frågor, men välkomnar dig nu i efterhand istället. Här är dock några exempel.
I våras när nätterna fortfarande var riktigt kalla inbjöd vi, med hjälp av Facebook-gruppen Vad kan vi göra för våra vänner i Borås, alla intresserade till ett möte.
Strax därefter öppnade vi Caroli kyrka nattetid under ett par veckor för övernattning för hemlösa, tills den värsta kylan gav vika. Inte många andra gjorde något vid det här laget eller visade intresse, även om BT redan då var engagerade. Dock erbjöd personer sin tid eller kom med mat, varav de flesta hörde till någon kyrka. Det här var en tidsbegränsad akutåtgärd, och vi vill som kyrka inte acceptera att människor fryser ihjäl i vår stad, vilket ingen i Borås är förtjänt av.
Vi har både gett och förmedlat överbliven mat till romerna och vi har arbetat för att de skulle få bajamajor, samt själva upplåtit mark för detta. De som kommit till oss vid till exempel gudstjänster har vi också inbjudit till de sammanhang där vi brukar träffas.
Visst var givmildheten för en dag fantastisk vad gäller kläder och dylikt innan romerna åkte hem. Vi kyrkor har under hela hösten haft den ekumeniska ”Porten” öppen, dit romer och andra kommit för att få kläder. Precis som vanligt, och insamlingen fortsätter framöver. Nöden har inte lämnat oss och ”åkt hem”.
Vi inom olika kyrkor och andra organisationer samverkar ofta inom olika områden. Därför har vi inbjudit till träffar också i höst, där även företrädare för kommunen varit med. Detta är nödvändigt för att hjälp och sociala skyddsnät ska vara så effektiva som möjligt, och för att nå rätt.
”Leva som man lär” särskiljer romer från oss övriga som bor och rör oss i Borås, men Svenska kyrkan i Borås finns till för alla. Romernas situation är mycket komplex, och det är viktigt att vi ser till helheten i Borås, så att vi gör rätt saker. Det vi gjort (hygien, mat, kläder, husrum med mera) och den nivå vi valt att göra det på, har varit till nytta för hela Borås. Det har knappt kostat något, men visat på medmänsklighet, dock utan att påverka i ett längre perspektiv.
Men varför särskilja människor? Svenska kyrkan i Borås har under året fortsatt att dagligen besöka människor, och ge rådgivning till flyktingar (tillsammans med andra kyrkor). Vi fortsätter att erbjuda samtal, möten och akuthjälp för att boråsare inte ska behöva sakna mat eller för att inte hela tillvaron ska rasa ihop för en enskild. Vi har gett stöd till vårdpersonal och äkta makar. Vi arbetar för att stödja hela Borås, på många olika sätt, ofta tillsammans med andra. Och det sker även när det inte syns eller skapar rubriker.
Kristian Yngvesson
kyrkoherde (2013), församlingschef, Caroli församling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar