lördag 2 juni 2012

Vi vägrar ge upp kampen

Här kommer själva kommentaren till ledarsidan BT 28 maj


”Vi vägrar ge upp kampen”

Svenska Kyrkan (med flera samfund) önskar att människor ska få känna känslan av frihet och befrielse. Vi ser det som en mänsklig rättighet. Och vi tror att det budskapet behöver sägas i vårt samhälle idag, om och om igen!

Vi sysslar inte med exorcism. Vi har lämnat det för länge sen. Den som inte vet det är välkommen att höra med egna öron. Men vi har märkt att det förkommer på andra håll och i filmens värld. Vi tar kraftigt avstånd från det förra, och ja, underhållning behövs inte alltid tas på allvar.

De allra flesta föräldrar gör vad man kan för sitt barns bästa. Ändå kan man som förälder känna en hjälplöshet. Det kan därför kännas naturligt för dopföräldrar att dopets ordning innehåller en bön, där vi ber att Gud ska ta bort all makt de onda krafterna omkring oss kan ha över en människa.

Som kyrka står vi för att vi vill motarbeta allt ont, allt som kan drabba oss, och särskilt det som drabbar små och svaga. Vi vägrar ge upp den kampen, även om samhället, politiska och ickereligiösa krafter önskar det av oss. Men, vi måste samtidigt erkänna – det onda finns också hos människor i kyrkan/döpta. Både i det vi kan säga och göra. Dessutom riskerar vi alla att drabbas av det onda genom andra. Därför ber vi, som tillhör kyrkan, om att den som döps bevaras i den goda maktens ljus.

Det finns andra, som inte har tron, men som också kämpar mot det onda, och med dessa har kyrkan mycket gemensamt.

Vi diskuterar gärna vad som är vad, vi välkomnar alla, oavsett tro, bibelsyn, sexuell läggning etc. Vi behöver inte tycka lika. Fast, om vi inte möter respekt för andra och ett seriöst bemötande, då väljer vi nog att lägga vår kraft på dem i vårt samhälle som verkligen behöver det.


Lars Johansson
Kristian Yngvesson
Präster i Caroli församling

2 kommentarer:

  1. Skriver händelsevis på en artikel om dopets teologi inom Svenska kyrkan för tidningen Bright just nu. Skickar dig ett ex framöver.

    SvaraRadera