söndag 5 februari 2012

justering av BTs rubriker

Naturligtvis kunde jag inte hålla mig borta från att ta med Borås Tidning upp i predikstolen idag igen.
Det är klart, det som skrevs idag var ju inga nyheter precis. Allt är väntat och fullt rimligt.
Kanske inte önskvärt, men det är en annan sak.

Med tanke på några av svaren som lämnats i samband med några personers utträden under förra året, så är jag inte alls förvånad. Alltså då jag blev kallad både mördare och ... ja, vad var det... ja nåt med sexuella övergrepp var det nog.
Kände mig inte särskilt träffad, vare sig personligen eller som kyrkans representant, men eftersom det återspeglade två personers bild av kyrkan med dess präster, så är jag mycket förvånad att dessa inte lämnat in blanketten tidigare.

Idag är det allt färre som är anslutna till politiska partier, föreningar och andra samfund. Dessutom kommer vi allt längre bort från Svenska Kyrkans historia som en del av staten.
Om vi säger så - läget för Borås Hockey är värre än för Svenska Kyrkan i Borås. Och det är ju just rubrikerna för dessa två organisationer som jag insåg hade förväxlats.

På första sidan del 1 stod det "Dystert för kyrkan", och på första sidan del 2 stod det "Framtidstro".
En dag då vi firar Symeons & Hannas lovprisning av ett litet nyfött barn, så står inte statistik, kurvor och andra produktionsmått som de mest tillförlitliga att tyda framtiden med.
Istället ser de en människas potential av att kunna sprida ljus i världen (som motsats till död & krig, som var en mer "produktiv" följd av andras Messiasförväntningar). Och ljus behover vi ha mer av i världen, samt förmågan att betona människors potential istället för produktionsresultat. Det kommer vi som kyrka kämpa för intensivt även framöver!

Symeon & Hanna ser att framtiden ser mer ljus ut, medan många andra i samtiden säkert tänkte i samma anda som BTs första sida.
Samtidigt är det så att det finns en stor förväntan på Kyrkan, och då är de negativa siffrorna en nyhet, medan det ser dystert ut för Borås Hockey och då är framtidstro en nyhet. Och tidningen ska ju för all del rapportera om det som inte var helt väntat.

Men. För att det ska stämma allra bäst med verkligheten denna dag ska alltså första delens första sida ha rubriken FRAMTIDSTRO FÖR KYRKAN.

Så - ändrat! Fast jag gillade den suggestiva bilden. Tack!

2 kommentarer:

  1. Jag förstår tanken. Men om vi ändå ägnar siffrorna en förströdd blick och tanke — så kommer Svenska kyrkans medlemskvot av befolkningen om arton år att vara nere på 50 %, om nuvarande tendens håller i sig, och varken går fortare eller långsammare än vad förra decenniet antytt.

    Är då inte det ett problem, som förtjänar att tas på allvar? Kan tron även förflytta tendenskurvor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren!
      Naturligtvis, visst det är ett problem, både ur ekonomiskt, missions- och solidaritets-perspektiv. Och kanske fler perspektiv ändå.
      Men tendensen har funnits under ganska många år, så problemet ges en hel del utrymme i tanke och arbete. Jag tror personligen att det skulle gått dubbelt så fort fram till idag, om Sv Kyrkan inte tagit det på allvar. Sedan kan man alltid göra mer och göra annorlunda, och där i ligger en utmaning.

      Alla problem ska tas om hand för att hitta en väg att hantera dem, och i bästa fall lösa, men inget blir bättre av att fastna i det dystra. Framtidstro och glädje över det goda som trots allt finns är att föredra som förhållningssätt.

      Radera