lördag 25 februari 2012

kristendomens motståndare

Efter att ha läst om flickan som hållits inlåst och blivit utsatt för exorcism av sin pappa, styvmamma och en predikant så verkar det klart att det inte är religionskritiker som är kristendomens främsta motståndare i Sverige idag, utan religion i sig, i sina extrema fall.

Flickan har blivit "utsatt" för bön, blivit bränd, misshandlad, förnedrad, skrämd till tystnad och stillhet, och tvingats vara utan mat och möjlighet att lägga sig ner.
Det är inte konstigt om några argumenterar för att religionens inflytande i samhället måste minska.

Här finns tydliga kopplingar till häxprocesserna under förra millenniets mellersta århundraden.

Samtidigt kan vi inte låta bli att konstatera att de hade en större uppslutning bland folket. Trots det, var inte någon del av häxprocesserna inte en del av Kyrkans handbok.
Det tydliggör svårigheten med att definiera religion: är det det officiella utövandet och dess föreskrifter eller de folkliga traditionerna som definierar religion?
Svaret på det varierar.

Men konstrasten till idag blir tydlig. Fastän vi kan ana att alla de tre häktade (?) var nära sammankopplade i en kristen sammanslutning kan deras aktiviteter med flickan knappast räknas som religion.

Nej, däremot använde de (och missbrukade) delar av sin religion för att markera sin makt gentemot flickan. Men, det kunde även några som inte haft en förankring i en religion gjort också.

Kanske är det trots allt inte extrema fall av religion som är religionen i allmänhets största fiende, utan istället viljan att generalisera. Den bryter ner skillnaden mellan det som gör "gott" och det som gör "ont" ( d v s likgiltigt).

Istället för att bryta ner goda krafter i vårt samhälle borde vi, även om vi är från olika åsikter vad gäller religion och politik, samlas för att stå upp emot de krafter som bryter ner, som inte visar respekt för den enskilda människan, och som har som syfte att utveckla sin egen maktposition, på bekostnad av andra.
Att erkänna vars och ens värde, även om man kan ha vitt skilja åsikter, är ett sätt att skapa ett mer integrerat och stabilare samhälle, och detta bör vi alla sträva efter.

De som motsätter sig detta är däremot kristendomens verkliga fiender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar