söndag 8 april 2012

mysteriets djupdimensioner

Tack, Stefan Eklund, för din ledare idag på påskdagen. Denna dag som är höjdpunkten på den svenska högtid som definitivt är mest mysteriemättad.

Jag delar din tanke om mysteriets betydelse för oss som lever i vårt samhälle idag.
Vi bygger mycket resonemang och livsbilder på vårt förnuft och på kunskap, mer än någonsin tidigare. Det är en självklar följd av den vetenskapliga utveckling vi nått hittills, och som inte lär stanna av. Den ger oss många goda insikter som vi inte skulle kunna tänka oss vara utan.

Som avkoppling väljer många underhållning där vi kopplat bort det mesta av förnuftet. "Vem vet mest" är inte direkt en i mängden av TV underhållningsprogram.
Kanske skulle vi må bra av att se ett annat alternativ till vetenskap och kunskap - mystik?

Då kopplar vi inte bort vårt förnuft, för när vi närmar oss mysiken bör vi behålla det aktivt.
I den mystiska verkligheten utmanas förnuftet, vår kunskap möter dimensioner som vetenskapen långt ifrån alltid tar med i beräkningen. Det som vi självklart tycker är sant "i vardagen" kan möta hinder som får vår världsbild att inte alls se så självklar ut, som den ibland kan tyckas vara.

Mystiken fördjupar vår bild av tillvaron. Och, inte minst, vår självbild - hur vi ser på vårt liv och livsmönster.

Som kyrka har vi ett särskilt ansvar att visa på denna dimension, precis som Eklund förväntar sig. Det är vårt område, med de berättelser, frågor och tro som vi förmedlar.
Det innebär inte att vi ska välja en enda kommunikationsväg - den mysika - utan se den som ett viktig del (vid sidan av kunskapen) som vi alla behöver för att växa som människor.

Och nu, under påsken, så är det inte bara i nattvarden som mysteriet visar sig. Efter att haft förmånen att fira tre heliga påskdagar i Caroli kyrka i Borås, så känner jag ingen som helst saknad för mystik!

Så låt gärna påsken bli en möjlighet för att fördjupa din vision av såväl livet i sig som av vem Du egentligen är!



---
Här kan Du läsa Stefan Eklunds ledare i Borås Tidning 8 april 2012:
http://www.bt.se/ledare/stefan_eklund/stefan_eklund_chefredaktor/att-soka-ett-ovisst-mysterium%283216610%29.gm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar